Mens en natuur


Planten en dieren hebben een grote positieve invloed op mensen. Dat ondervinden we zelf, maar is ook bewezen.

Steeds meer mensen gaan in de stad wonen en dat is ook nodig. Niet alleen omdat we in de stad efficiënter overweg gaan met de ruimte die we gebruiken, maar ook omdat we in de stad meer gebruik maken van openbaar vervoer, fiets of gewoon te voet.

Echter heeft dit ook een keerzijde en kampen mensen die in de stad wonen 21 procent vaker met angststoornissen, 39 procent vaker met depressie en 50 procent vaker met schizofrenie. Wonen in een omgeving met weinig natuur heeft dus een negatief effect op ons.

We moeten dus meer groen voorzien, zowel in stad als daarbuiten. In stad moeten we dan ook gebruik maken van alle mogelijkheden om meer groen aan te brengen (terras- of geveltuinen, plantenbakken, …). Want uit onderzoek blijkt dat meer groen in de omgeving overeen komt met langere levensduur en minder zelfmoorden. Verrassend genoeg helpt reeds een klein beetje natuur al. Als kinderen vanuit hun raam uitzicht hebben op natuur, kunnen ze beter omgaan met stressvolle levenservaringen en dit al van het zicht op een beetje natuur (een enkele boomkruin als voorbeeld.).

Opmerkelijker is dat zelfs een natuurfoto een positief effect heeft op de manier van beleven en denken van mensen. Echter heet grootste effect bekom je door effectief in de natuur te zijn en zo goed als geen zicht meer hebt op gebouwen.

Als mens staan we ook altijd blootgesteld aan een bombardement van aandachtsprikkels, maar mensen kunnen zich beter concentreren na een wandeling door het park of een kop thee in de tuin. Een natuurlijke omgeving vormt een vluchtheuvel voor de overbelaste geest. Bomen en planten zijn niet alleen prikkelarm, ze roepen ook een milde fascinatie op. Fascinatie dimt de onvrijwillige aandacht. Zo ontstaat rust en kunnen gerichte aandacht, werkgeheugen en zelfbeheersing zich herstellen.

De grootste verbetering in de gevoelsstemming treedt op tijdens de eerste vijf minuten van een bezoek aan de natuur, dus een korte wandeling in de tuin heeft al een groot positief effect. Na 10 minuten kijken naar natuurfoto’s is ook al een positief effect meetbaar.

Hoog tijd dus voor meer natuur rondom ons om zo volop de positieve effecten van planten en dieren te kunnen benutten. En hier helpen we graag aan mee door uw tuin om te toveren tot een oase van rust of fascinatie.

Bron:
IVO; Beetje natuur, grote invloed.
IVO; Factsheet, waarom wij natuur nodig hebben.